Welkom

THE HOLON VILLAGE SHAMANIC MUSEUM

Jan Prins

Hartelijk welkom; als Searching Deer wil ik jullie graag een collectie digitale foto’s laten zien die horen bij het sjamanistisch museum, het is eigenlijk een verzameling die samengesteld is in samenwerking met Searching Deer en zijn vrouw “Story Telling Woman”. Daar zit echter een bijzonder verhaal aan vast.

Vroeg in m’n jeugd, ik was toen ongeveer 4-5 jaar oud, luisterde ik ( Searching Deer) naar de spannende verhalen die door mijn vader aan mij verteld werden. Hij was kleermaker en zat volgens de oude traditie in kleermakerszit boven op de kleermakerstafel. Ik zat op een klein stoeltje voor zijn voeten om naar de verhalen te luisteren. Mijn vader was een geweldig verteller met een grote fantasie. Weergaloos vertelde hij over verre streken, dichte oerwouden en vreemde volkeren. Hij vertelde het zo, dat hij zichzelf en mij in zijn verhalen betrok alsof het hele avontuur zich in het heden afspeelde. Onder grote spanning zwommen we gevaarlijke rivieren over met aan zwemmende krokodillen waar wij ter nauwennood aan konden ontsnappen. Soms leefde ik me zo in het gebeuren in dat ik mijn vader van de tafel rukte. Hij was in dat geval mijn enige houvast die me kon beschermen.  Eenmaal aan de andere kant van de rivier sloegen wij onze tenten op en hoorden we in de verte de trommels van een stam van inboorlingen, die naar ons op zoek waren.

Pena de los Enamorados, ofwel de Berg der Geliefden. Antequera

De verhalen van mijn vader maakte diepe indruk op mij. Zó zelfs, dat ik ook s ‘nachts over deze reizen ging dromen. Ik leefde dan samen met deze volkeren. In deze dromen kwam er nog een verschijnsel bij, ik léérde van deze volkeren. Ik leerde dus van hun gewoontes en cultuur: dat kon te maken hebben met de jacht of met het maken van onderwerpen. Ik werd door deze volkeren onderwezen op allerlei gebied en kreek ook voorwerpen mee als ik weer de reis naar Nederland ondernam (alles in de droom). In mijn dromen, ik was nog maar 5 jaar, stichtte ik in Nederland een museum en een school. Wonderlijk, eigenlijk dat ik dit verlangen als kind al had, vond ik zelf. In het museum hingen nu in het echt die voorwerpen uit de oudheid en vreemde culturen.

bergketen nabij Sapa, Vietnam.

Hiermee konden de mensen zich in de school oefenen in allerlei technieken die ik van de inboorlingen geleerd had. Dat konden technieken zijn voor het fysieke lichaam, maar ook voor de geest. De algehele bedoeling was om het bewustzijn te laten groeien.

Het lijkt erop dat in mijn ziel een zaadje geplant werd door de verhalen van mijn vader. Inderdaad heb ik op latere leeftijd dit “ziele verlangen” ook verwezenlijkt en ben veel gaan reizen. Ondertussen ben ik de weg van de sjamaan gaan bewandelen.

Uit vele landen zowel Amerika als het oosten nam ik “leringen” als ook voorwerpen mee. Langzaamaan groeide de collectie uit tot een museum. De collectie bestaat uit sjamanistische, religieuze en rituele voorwerpen. Zoals je zult begrijpen zijn het vaak ook de wat kleine voorwerpen zoals talismans, amuletten en beeldjes. Niettemin zijn er ook vele zeldzame beeldjes bij ui bijvoorbeeld Egypte of weinig geziene amuletten uit Cambodia. De landen waaruit het digitaal museum bestaat zijn India, Cambodia, China, Egypte, Thailand, noord Amerika, Mexico, Guatemala, Bolivia en Peru.

Tibetaanse ceremoniële hoorn trompet